dimarts, 20 de desembre del 2011

Els incendis forestals i la gestió dels boscos

Incendi de Xarraca                                         ©JOSÉ JULIO ARGANDOÑA

Atesa la preocupació general que han generat els greus incendis que hem patit durant els darrers tres anys, el darrer, el de Morna, molt prop de Can Toni d’en Jaume Negre, i conscients de la voluntat del Govern Balear, el Consell d’Eivissa i els Ajuntaments insulars, de posar en marxa un pla per combatre la problemàtica que patim, hem considerat adient la preparació d’una jornada d’informació i debat

Incendi de Benirràs                                   ©TONI RAMON PLANELLS

La situació dels boscos i els perills d’incendi a l’actualitat, l’aprofitament de la biomassa forestal, la gestió forestal amb ramats, lacultura del risc, i la prevenció d’incendis, seran algunes de les ponències queens presentaran, el dia 12 de gener, tècnics especialitzats de diferents comunitats autònomes a l’extensió universitària d’Eivissa i Formentera. Finalitzades les ponències es presentarà l’informe elaborat pel GEN “Els incendis forestals a Pitiüses. Situació, problemàtica i solucions”. Acte seguit, i per finalitzar, hi haurà una taula rodona. El dia 14, dissabte, es realitzarà una visita guiada a l’àrea cremada de Morna. 

Organitzen les jornades el GEN-GOB Eivissa, Ibiza Preservation Fund i el Servei d’Activitats Culturals de la Universitat de les Illes Balears. Aquestes jornades estan obertes a tothom que hi vulgui participar i són gratuïtes. Cas de voler algun tipus de certificació (crèdits de lliure configuració, formació permanent del professorat, assistència) s’ha de pagar la matrícula. 

Més informació.  
         
Incendis de Morna                                    ©JOSÉ JULIO ARGANDOÑA
                                                           

dijous, 15 de desembre del 2011

Gràcies Petra


Durant els mesos de novembre i desembre s’ha fet bona feina a la finca: retirada de plàstics, vidres, llaunes, etc. i conducció al punts més pròxims de recollida selectiva; retirada de vegetació al·lòctona; poda d’arbres (ullastres, garrovers, tarongers, llimoners, palmeres, etc.); tala de pins i arbusts de l’interior de les feixes que s’estan preparant per al conreu; preparació de parets de pedra per a la seua restauració; fabricació de compost; crema de vegetació i un llarg etc. 

Petra durant els treballs davant la casa
Durant aquests mesos ens està ajudant Petra Hoefer, una estudiant que està realitzant el màster “Conservació de la naturalesa i diversificació del paisatge” a Berlin i persona acostumada a aquesta classe de treballs. Petra està realitzant les seues pràctiques a diferents indrets de Sant Joan de Labritja, el darrer a Can Toni d’en Jaume Negre.

Amb l’ajuda dels voluntaris estam, poc a poc però sense aturar-mos, recuperant una finca que no es treballava durant dècades. Moltes gràcies a tots els que vos estau il·lusionant amb el projecte del GEN per la vostra ajuda.

dijous, 8 de desembre del 2011

Continuen els contactes del GEN amb altres associacions



Conscients de que només amb aliances podrem aconseguir, tot i les grans dificultats, els nostres propòsits, el GEN ha establert ja contactes amb diferents associacions vinculades al sector rural amb les que, més tard més d’hora, s’establiran línies de cooperació.
Jornada de voluntariat de dissabte passat
Treballs ahir dimecres
És el cas de la Federació Pitiüsa de Races Autòctones, de l’Associació de Permacultura de les Illes Pitiüses, l’Associació de Productors d’AgriculturaEcològica d’Eivissa i Formentera o, entre d’altres, l’Associació de Varietats Locals amb la que, pròximament, signarem un conveni de col·laboració. 

Adrià retirant vegetació
Mentrestant continuen els treballs a bon ritme amb l’ajuda de voluntaris, com dissabte passat o ahir mateix, dimecres.