dissabte, 29 de setembre del 2012

Finalment serà la magrana

Magrana, amb la façana i l'enramada de la casa al darrera
A Can Toni d’en Jaume Negre hi haurà 3 arbres destacats. La figuera va ser, des d’un primer moment, l’arbre escollit per plantar i encapçalava tots els llocs per convertir-se en la imatge "corporativa" de la finca. De fet, ja sabeu que volem sembrar un banc de figueres autòctones a Can Toni. D’altra banda, a la finca es donaven bastant bé els cirerers (a l’actualitat estan morts o en mal estat), i és per això que sembrarem, durant, 2012 i 2013 diferents exemplars als clots del canal. Però finalment, ens hem decantat per la magrana com element visual de la finca. Tenim magraners als dos costats de ponent de la casa i, també, darrera la cisterna, i està prevista la plantació de nous arbres durant aquest hivern. 

Ara treballarem el logo de la finca amb la magrana com a element característic. Aviat vos mostrarem els resultats i vos indicarem els motius d’aquesta elecció. 

Recorda els actes que es porten a terme en la Setmana Europea de la Custòdia del Territori i a Can Toni de l'1 al 6 d'octubre.

dijous, 27 de setembre del 2012

Can Toni a la Setmana Europea de la Custòdia del Territori


Del 28 de setembre fins al 7 d'octubre es celebra, coincidint amb el primer aniversari del nostre projecte a can Toni, la Setmana Europea de la Custòdia del Territori. Dins el marc d'aquesta celebració, tal i com havíem anunciat, el GEN organitza, sempre que la climatologia ho permeti, jornades de voluntariat a Can Toni d’en Jaume Negre, la finca que te el GEN en custòdia, des de l’1 fins al 5 d’octubre, i una jornada de portes obertes el dissabte 6 d’octubre entre les 10 i les 14 h. Per a més informació podeu contactar amb Marià Marí al telèfon 617311152.

Replantació d'un albercoquer que afectaba la cisterna

A més, aprofitam per informar-vos que hi haurà més activitats relacionades amb la Setmana Europea de la Custòdia a Eivissa. Divendres 5 d’octubre, a les 20 h, al Club Diario de Ibiza,  i amb motiu d’aquesta Setmana Europea, el Grup Leader organitza una taula rodona amb entitats i projectes vinculats amb la custòdia del territori. Pel que sabem, al menys estirà present l'APAEEF i el seu banc de terres.

Actualització 3 d'octubre: Can Toni està present al blog oficial de la Setmana Europea de la Custòdia del Territori

Primera passa en la neteja i recuperació dels corrals



Corral de l'animal de preu amb els seus finestrons
És molta la feina que ens queda per davant però, poc a poc, anem millorant la situació de Can Toni. Aquesta vegada ha tocat el torn als corrals. Són ja tres els corrals que anem recuperant per a la seua futura utilització.

Corral de les gallines
Els més atractius són els corrals per a l’animal de preu de la casa, amb els seus finestrons i les parets de pedra i el terra emblanquinats, respectant al màxim el treball i els costums d’en Xumeu, el darrer habitant de la casa.

Estam treballant, també, a l’antic corral de les gallines, que s’ha buidat de tota mena d’estris i retirat més d’un palm de terra del seu interior fins a descobrir part de la roca on s'assenten els murs.   

dissabte, 22 de setembre del 2012

No ha pogut ser d’altra manera, canvia la fesomia de la casa

Aquesta imatge, amb la palmera, és la que deixarem de veure a partir d'ara

Ahir divendres, a les 17:30 hores, queia la palmera que durant dècades ha presidit l’entrada de la casa a Can Toni d’en Jaume Negre. Els motius han set ben diversos i importants, però ens ha costatmolt prendre, finalment, aquesta decisió

Seqüència de la tala de la palmera

Efectivament, arrelada al fonaments de la casa (sortia tocant la façana principal de l’edificació), provocava esquerdes al mur de la casa, havia aixecat considerablement l’enllosat que emmarca l’enramada i, en busca de l’aigua, les seues arrels havien inclinat i trencat la cisterna que estam restaurant en aquests moments. 

Viatge a l'interior de la cisterna
Les alternatives: deixar la cisterna com un element purament decoratiu, és a dir restaurada però sense aigua; o la possible utilització de materials plàstics per recobrir les parets, no eren satisfactòries. Per un costat, l’aigua és un element fonamental i s’ha de potenciar la seua disponibilitat a qualsevol indret de la finca; per altra banda, la utilització de plàstic, a més de ser una solució poc agradable, resultava excessivament costosa i no solucionava una part important dels problemes que generava la palmera.

divendres, 21 de setembre del 2012

Restaurades les primeres parets de pedra de Can Toni

Primers dies de feina a les parets de la finca
La feina al camp no s’acaba mai. Quantes vegades ho havíem escoltat. Ara li toca el torn a les parets de pedra. Les primeres restauracions s’han iniciat aquesta setmana i ara, finalment, ja s’observen el primers resultats. La veritat es que, de no ser pel canvi de coloració de la pedra a causa de la terra vermella ningú diria fa uns dies estaven caigudes a terra. 

Ara hem iniciat ja el segon tram, aquest és més llarg i representarà una mica més de feina. Sense cap classe de dubta les coses canvien moltíssim quan estan ben cuidades.  

Poc a poc anam fent camí, en aquest cas parets

dijous, 20 de setembre del 2012

Iniciada la restauració de les portes de la casa

Portes de la cuina i del porxo
Poc a poc les tres portes i les dos finestres de la casa aniran canviant d’aspecte.  

Efectivament, rostides pel sol, després d’anys sense cuidar,  demanaven a crits una mà amiga.

Bé, com sabeu, són moltes les tasques que hem anat realitzant, i aquest final de la primera fase està resultant molt, però que molt, positiu per a la finca. Vos anirem contant més cosetes.  

dilluns, 17 de setembre del 2012

Es reprenen els treballs de restauració de la cisterna

La casa i la cisterna abans de l'inici dels treballs

L’estiu ha set molt dur per a tots els arbres plantats enguany, però ara, afortunadament, arriba la tardor, i amb el canvi d’estació s’esperen les primeres pluges importants. És per tant el moment d’acabar els treballs de restauració de la cisterna i els aljubs

Traballs d'extracció d'arbres darrera la cisterna

Pel que fa a la cisterna, durant el temps transcorregut des de que treballam en la recuperació de Can Toni d’en Jaume Negre, hem mantingut candent un dilema: com solucionar el problema dels arbres que es troben a escassa distància de la cisterna i que provoquen el trencament de les seues parets. En un primer moment volíem portar a terme una restauració que permetés la coexistència d’arbres, inclosa la palmera que arrela als mateixes fonaments de la casa, amb la presència d’una cisterna funcional. Finalment, però, i després de donar-li moltes voltes i, especialment, després dels consells d’arquitectes que ens han recomanat l’eradicació de la palmera, atès que afecta seriosament l’estabilitat de la casa, hem optat per la mesura més dràstica: l’extracció dels arbres, especialment d’un albercoquer, alguns cítrics i figueres de moro i, òbviament, de la palmera. De fet, la palmera ha provocat ja, a més del trencament de la cisterna, la ben visible elevació del sòl enllosat que es troba davant la casa. 

Extracció, sembra i poda de l'albercoquer

L'albercoquer
No serà fàcil recuperar-lo en aquesta època de l'any, però perdut per perdut, mereixia la pena intentar'ho. Tal vegada amb una poda intensiva per estalviar energia i força d'aigua podrem recuperar l'albercoquer de les fotografies.

diumenge, 16 de setembre del 2012

Continua la recuperació de les feixes de conreu

Extracció d'ametller mort
Continuen els treballs d’extracció d’arbres morts. En una primera visita de la retroexcavadora, aprofitant la presència de la màquina a la finca veïna, es varen retirar els arbres morts de les feixes que no estaven sembrades amb cereal. Ara, en una segona visita, s’han finalitzat els treballs que restaven pendents. 
  
Per altra banda s’ha aprofitat la màquina per alleugerar els treballs de restauració de parets de pedra que volem recuperar enguany i que s’iniciaran demà mateix.
Treballs previs a l'inici de la restauració de parets 

divendres, 14 de setembre del 2012

Els rapinyaires nocturns ja tenen la seva caixa niu a can Toni

Ja havíem comentat que una de les bones pràctiques per al foment de la biodiversitat previstes a la finca tenien com objectiu la presència de rapinyaires nocturns. D'aquest grup a l'illa d'Eivissa hi ha 3 espècies sedentàries i per tant reproductores, l'olibassa, el mussol i el mussol banyut. Altres rapinyaires nocturns poden sentir-se i amb sort observar-se durant els passos migratoris o l'hivernada.
En aquest primer any hem tractat de comprovar quines espècies estan presents a la finca i als seus voltants. Només hem pogut localitzar mussols i restes que confirmen la presència d'olibassa en el passat.
Per aquest motiu, una de les actuacions del GEN ha estat la fabricació i instal·lació de caixes niu per a aquestes dues espècies. També està previst fer actuacions per afavorir la presència del mussol banyut, si bé aquesta espècie no respon a les caixes niu. En un futur s'instal·laran algunes plataformes per a afavorir la seva nidificació a can Toni.
Caixa niu per a mussol (Otus scops) a Can Toni
Ja feia temps que teniem les caixes preparades i finalment ahir, una vegada passats els grans calors de l'estiu, varem começar a instal·lar les primeres caixes. Mussols i olibasses ja tenen un bon lloc per a criar.
Caixa niu per olibassa (Tyto alba)
Instal·lant la caixa niu d'olibassa.

divendres, 7 de setembre del 2012

El GEN soci de la Cooperativa Agrícola Santa Eulària

És evident que fa falta la implicació de tothom per ajudar a la recuperació del camp eivissenc. Fa falta crear sinergies i avançar tots en el mateix vaixell.  Per això, per mostrar el nostre compromís amb el sector, i des del passat mes d'agost, el GEN és soci de la Cooperativa Agrícola Santa Eulària

dimarts, 4 de setembre del 2012

Continuen els treballs a bon ritme a Can Toni




Antic forn de calç de la finca

En les últimes setmanes, s'han reprès alguns treballs de recuperació d'antigues àrees de conreu. De fet, a bona part de les feixes es troben caramulls de brossa. Bona part de la brossa tindrà com a destí preferent el seu compostatge, i la resta quedarà a l'espera de poder ser cremats. Una part d'aquesta brossa, en el futur forn de calç de la finca (l'existent és excessivament gros i representaria una inversió econòmica i temporal excessiva). Si finalment hi ha que fer alguna crema, aquesta es portarà a terme a partir del 15 d'octubre, per evitar problemes d'incendi i complir la normativa per a la prevenció d'incendis.
Recuperant l'enramada de la casa
Un dels nous treballs que hem iniciat, és la reposició de l'enramada de la casa amb savina. Pròximament posarem la coberta de canyes.