diumenge, 3 de novembre del 2013

Curs d'Ornitologia a Can Toni


Primer curs d'Ornitologia a Can Toni

Durant el passat mes d’octubre, i avui 3 de novembre, s’ha portat a terme el Curs d’Ornitologia 2013 del GEN. Efectivament, l’Equip de Natura del grup ha impartit durant un total de 6 jornades un curs de formació per als amants de la natura i, de forma molt especial, per a aquelles persones que volien ampliar coneixements en el camp de l’ornitologia.

Les àrees tractades han set: els ocells de zones humides, formació dins aula i sortida de camp a ses Salines. L’origen, la taxonomia i la morfologia de les aus; els rapinyaires, els ocells de conreus i d’àrees obertes i els ocells de zones boscoses; amb una sortida de camp as Amunts. La reproducció i la migració dels ocells, les aus marines i, per finalitzar, una jornada didàctica d’anellament científic a Can Toni d’en Jaume Negre.

Anellament i obtenció de dades d'un gavatxet roig

Destacar que la jornada d’anellament a Can Toni ha set molt emocionant. Els protagonistes han set diferents captures de picaformatges, que ens han permès diferenciar el mascle de la femella i també la seua agressivitat; l’atractiu gavatxet roig, sempre estimat pels més petits; l'enganyapastors de cap negre i la mèl·lera. A més de l’anellament (amb anelles homologades i codificades per al seu seguiment), s’han pres les mides i el pes dels ocells, s’han comprovat l’edat i el sexe, el seu estat segons l’acumulació de greix o reserves i s’han anotat totes les dades. Acte seguit s’han alliberat els ocells. 
 
Tasques d'anellament i control d'un picaformatges

No podem acabar aquesta entrada del blog sense esmentar que la captura d’aus silvestres amb xarxes és una activitat prohibida, i que només la poden practicar persones amb la corresponent formació i amb autorització del Ministeri de Medi Ambient. Per això, la utilització de xarxes verticals ha d’estar correctament senyalitzada amb una indicació on, a més d’anotar l’activitat que es realitza (anellament científic d’aus silvestres), s’indica que el seu ús està autoritzat pel ministeri, i s’informa sobre qui són els responsables d’aquesta pràctica (en aquest cas el GEN-GOB), amb indicació dels corresponents contactes (adreça i telèfon) per acreditar, cas de ser requerida, l’esmentada autorització. 

Diferents captures de la jornada a Can Toni

El curs ha estat impartit per Oliver Martínez, Esteban Cardona, Irene Prats i Joan Carles Palerm. Aquesta ha set la primera activitat formativa en el camp de l’ornitologia realitzada a Can Toni d’en Jaume Negre. Ja recordareu que el passat mes de juny es va fer, també a la finca, la jornada pràctica d’un curs d’apicultura de l’Associació d’Apicultors d’Eivissa.

Esperam poder realitzar moltes activitats com aquesta a la finca i, també, poder veure implantada a la finca, entre altres coses, una estació d’anellament, el que s’anomena una estació d’esforç constant. Moltes gràcies ornitòlegs per la vostra feina, i també a tots els que hi heu participat. 
Fins a la propera... Moltes gràcies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada