dimarts, 29 de gener del 2013

Salvem les abelles

Quan es mori l'última abella, quatre anys després, desapareixerà l'espècie humana. Albert Einstein
Les abelles del món sencer s'estan morint. Aquest és un fet terrible que amenaça la biodiversitat i la continuïtat de la cadena alimentària. Entre les causes d'aquesta lenta però constant desaparició cal destacar el paper d'alguns plaguicides tòxics. Si actuam ràpidament, la Unió Europea podria finalment prohibir-los. Més informació...

dimecres, 23 de gener del 2013

Curs de cuina. Monogràfic col pagesa

En línia amb els objectius del GEN de promoció de les varietats autòctones de les Pitiüses vos presentam: el Curs de cuina (monogràfic col pagesa) que ofereix l'Associació per a la Conservació i Foment de les Varietats Tradicionals de les Illes Pitiüses. Més informació al telèfon 971 19 54 90 (8 a.m.-15 p.m.) o al correu electrònic: varietatspitiuses@gmail.com

dissabte, 19 de gener del 2013

Segona sembra de cereal

S'inicia la sembra. La finca va canviant poc a poc de color
La pluja que ara cau, i que esperàvem amb ànsia, ens recorda que no vos havíem informat de l'última sembra a Can Toni. Efectivament, la setmana passada poguérem finalment sembrar l'ordi pagès i el blat xeixa que guardàvem a la casa fruit de la darrera collita. Aquesta segona sembra, des de la nostra arribada a la finca, ha set menys complicada. S'havien retirat els arbres morts i les seues arrels, s'havien coronat els garrovers i retirat les seues branques i, en definitiva, la terra era més accessible i amable per al tractor.

Treballs de sembra, a dalt la casa del carro i els corrals
Enguany hem femat la terra i, una vegada més, s'ha realitzat la sembra manual. Acte seguit s'ha enterrat la llavor amb l'ajuda del tractor (gràcies Toni). Enguany hem realitzat una sembra més concentrada, s'han sembrat les dos primeres feixes i el primer clot del canal i s'ha deixat la feixa més grossa en guaret. Ara toca esperar plogudes com les previstes aquests dies i organitzar els treballs futurs (poda de parres i ullastres, sembra de nous arbres, etc.). 
Sembrant paisatge
Els que ens seguiu regularment al blog podreu apreciar la gran quantitat de canvis que s'estan produint a Can Toni, com aquest camí (vegeu foto a baix) que ja finalment ha quedat fixat entre la filera d'ametllers i la paret de pedra. 

Camí principal d'accés a la casa (ara no et mouràs més)

dijous, 17 de gener del 2013

Arbres singulars de Can Toni d'en Jaume Negre. La servera

Tardor de 2012 a Can Toni. En primer terme la servera
 A Can Toni d'en Jaume Negre s'hi troben arbres de gran interés per la seua bellesa. El més destacables són, sense cap dubte, una servera,  dos oliveres i un ullastre. Tractarem de anar atracant-vos aquests exemplars a traves del bloc. Avui toca presentar-vos la servera.

Poc abundant a la nostra illa, la servera és un arbre caducifoli, de la família de les rosàcies, que arriba als 20 m d'alçada. Els seus fruits, les serves, es cullen al final de l'estiu i tenen forma de petita pera. Les serves acaben de madurar en terra mitjançant el procés d'una acció bacteriana que evita el seu podriment ràpid.
Detall dels fruits i de les fulles de la servera
En temps dels romans, que sembla que ampliaren la seva àrea de distribució, de les serves se'n feia una beguda alcohòlica que s'anomenava "cerevisa". La servera és un arbre mític que representa l'essència de la Vida per a la cultura celta. És un arbre que es troba entre la matèria i l'esperit, entre la Divinitat i la Humanitat. 

Camp de blat durant la primavera, al fons la servera

dilluns, 7 de gener del 2013

Can Toni a la revista IbizaHEUTE

Capçalera del reportatge
El passat estiu Wiltrud Scwetje, peridista de la revista alemanya IbizaHEUTE, ens va visitar per escriure un reportatge sobre els treballs iniciats a la finca. Ara, la revista de gener recull els resultats de la seua feina

Per als que ens seguiu al bloc o visitau la finca, podreu veure que el paisatge a Can Toni ha canviat ja molt.

divendres, 4 de gener del 2013

Preparant la nova plantació d'arbres

Replantació i excavació per a la plantació d'oliveres 
S'han iniciat ja els treballs preliminars per a la plantació d'oliveres autòctones. Efectivament, fruit de l'acord amb l'Associació de Defensa Vegetal i Sanitària de l'Olivar d'Eivissa (ADV), hem preparat ja el terreny per a una nova plantació d'arbres, en aquest cas oliveres, a Can Toni d'en Jaume Negre. 

A més a més, dos oliveres que ocupaven llocs estratègics de la finca, i que per tant dificultaven altres tipus de cultiu, s'han retirat i replantat a un altre indret. Ara, juntament amb altres oliveres (ullastres de moment) i serveres, delimiten un dels nous camins dissenyats a Can Toni. 
Nous forats per a la plantació de figueres
Per un altre costat, s'han excavat ja el forats per a una segona i definitiva plantació de figueres i, també, d'ametllers i cirerers (en aquest últim cas amb planter propi).