diumenge, 22 de desembre del 2013

Volem recuperar el calàpet

Exemplar fotografiat a l'antiga bassa de calàpets de Sant Mateu d'Albarca (avui només s'hi troben granotes)
Divendres, a Can Ventosa, tinguerem l'Assemblea General de Socis i Sòcies del GEN. Allí  es va acordar, entre moltes altres coses, iniciar el tràmits per incorporar, a Can Toni d'en Jaume Negre, un projecte de recuperació del calàpet (Pseudepidalea balearica). Aquesta espècie, igual que el corb (Corvus corax), ha estat oficialment declarada en perill d'extinció al Catàleg d'Espècies Amenaçades del Govern balear. Més informació sobre l'Assemblea a: Nou Diari  i  a  Diario de Ibiza

divendres, 20 de desembre del 2013

Molts anys i bons!

Tant de bo poguem mostrar-vos aviat un espai recuperat

Un esportell menys

Can Toni ahir pel matí
Ahir es va reparar un nou esportell. Es aquest cas es tracta d'una paret que es troba just al damunt de la que serà una de los dos basses artificials d'aigua que es construiran a partir del proper mes de febrer.

diumenge, 15 de desembre del 2013

Can Toni ja té figueral

Bé, encara farà falta esperar un parell d’anys per poder afirmar que Can Toni d’en Jaume Negre té un figueral. Tal vegada hauríem de dir que tenim figueral però no tenim figues. El que si podem afirmar és que amb la recerca i plantació de les 20 varietats de figuera eivissenca que hem pogut constatar sobre el terreny a Eivissa i Formentera (una varietat, la cameta, només l’hem sabuda trobar a Formentera), disposarem d’un banc de figueres autòctones a la finca i haurem complert un dels reptes que ens havíem marcat dins el projecte de recuperació.  
Algunes de les varietats de figues

L’hivern passat plantarem dos branques de cadascuna de les varietats següents: cameta, morada o morisca, blanca, coll de dama blanca, oriola, julia, rojal, albocor, martinenca i verdal (aquesta última fa fallar). I el passat divendres, amb la col·laboració dels alumnes d’un curset organitzat per la Fundació Deixalles, es plantaren les restants: llural, pic de murena o serrona, blanca coa, porral o sana, poletana, blanca poma, coll de dama negra, alcudía, hivernesca, bordisol, i novament la verdal. 
Alumnes i els monitors de Deixalles el passat divendres

Volem agrair la col·laboració a totes les persones que han participat en la recerca i aportació de branques de figuera, de forma molt especial a Vicent Palermet que ens ha set de gran ajuda.També a la finca d'experimentació agraria Can Marines (finca pública del Consell d'Eivissa).

dimecres, 11 de desembre del 2013

Finalitzada la restauració dels aljubs

Imatge del final d'obra
Ha estat una feina dura però finalment podem gaudir d'un paisatge completament diferent darrera la casa. Efectivament, després de moltes hores de feina podem donar per finalitzada la recuperació dels aljubs. I, també, el condicionament de la conca de recepció d'aigua (s'ha retirat tota la vegetació i la terra per deixar la roca nua i s'ha ampliat la conca preexistent). Ben aviat, i amb les pròximes pluges, podrem emmagatzemar aigua. 


Aquesta fase del projecte ha estat possible gràcies a l'ajut de la línia LEADER. Els treballs de restauració els ha portat a terme Posidònia S.L. (gràcies Garí i Ricard per l'amor que haveu dedicat a aquesta feina). I ara a esperar que plogui, que plogui...
Diferents fases del treballs de recuperació a la zona

dilluns, 2 de desembre del 2013

Aljubs a punt per les plujes

Els aljubs avui dilluns
Aquesta setmana finalitzaran els treballs de restauració dels aljubs situats darrera la casa. Aquests treballs, finançats mitjançant la línia d'ajuts LEADER, aviat donaran resultats, emmagatzemar la desitjada aigua de pluja.