diumenge, 24 de febrer del 2013

Les oliveres. Arbres singulars i banc de varietats locals


Ullastre, un dels arbres singulars de la finca
L'olivera (Olea europea) va ser introduïda a la península ibèrica pels fenicis. Aquest arbre compta amb gran accetació a l'illa d'Eivissa, on comparteix territori amb garrovers, figueres i ametllers principalment. 
Les oliveres tradicionals més esteses a Eivissa són les de la varietat empeltre, conegudes popularment com olivera pagesa. Es tracta d'una olivera que té una bona productivitat i una maduració del fruit uniforme. Les seues olives tenen propietats organolèptiques que no es donen en altres varietats. Aquest fet fa que la producció d'oli compti amb un element diferenciador de qualitat i amb un valor afegit molt interessant, també des del punt de vista comercial.

A Eivissa les majors plantacions d'oliveres es dediquen a producció integrada. A Can Toni d'en Jaume Negre ens decantarem per la producció d'olivera ecològica (que prohibeix els tractaments químics de síntesi). A Can Toni existeixen exemplars, tant d'olivera com d'ullastre, molt particulars que formen ja part del llistat d'arbres sigulars de la finca. 

Durant els mesos de gener i febrer s'han plantat ullastres i s'han replantat dos oliveres a llocs estratègics de la finca. Pròximament, i seguint els consells de l'Agrupació de Defensa Vegetal i Sanitària de l'Olivar d'Eivissa (ADV), es podaran/coronaran (segons necessitats) algunes oliveres velles, i es plantaran 12 oliveres arbequines que, en els propers anys (2014 i 2015), s'empletaran amb les diferents varietats d'olivera eivissenca amb la intenció de crear un banc de varietats autòctones (el mateix que estam ja fent amb les figueres i que ferem, en un futur, amb les parres).   

Oliveres trasplantades. Ara delimiten un nou camí
El GEN col·labora amb l'ADV, agrupació que té com a finalitat lluitar contra les plagues i altres malaties que afecten l'olivar eivissenc mitjançant l'assessorament tècnic en matèria de fertilitzants, tractaments fitosanitaris, reg, etc. La seu de l'ADV està a la Cooperativa Agrícola de Santa Eulària des Riu, de la qual el GEN n'és soci des de 2012. 
Panoràmica de la finca
L'ADV compta amb 62 socis. Durant 2012 ha baixat la producció d'oliva dels socis de l'ADV però ha augmentat la qualitat de l'Oli d'E, la marca promoguda per membres de l'ADV amb l'assessorament i suport del Consell d'Eivissa. Actualment existeixen ja 10 marques agrupades amb la denominació Oli d'E (vegeu retall de premsa a baix).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada