dilluns, 13 de febrer de 2012

Potenciant la biodiversitat: els rapinyaires nocturns


Com heu pogut comprovar en anteriors entrades d'aquest blog, bona part de les tasques desenvolupades a Can Toni d'en Jaume Negre tenen l'objectiu de la recuperació agrícola de la finca. Però aquesta no ha centrat tota la nostra activitat. Estem desenvolupant en paral·lel diferents accions per a conèixer els valors ambientals de la finca i tractar de potenciar-los. 

Un dels focus d'atenció han estat els rapinyaires nocturns. Aquests ocells són depredadors que es troben al cim de la cadena tròfica i són molt importants en el manteniment dels ecosistemes i el control de les poblacions de rosegadors i altres possibles plagues. Per tot això és molt  important conèixer les espècies presents i si és possible adoptar mesures per a potenciar la seva presència.

Olibassa (Tyto alba)
La seva activitat nocturna dificulta el seu estudi i localització, el que obliga a fer escoltes nocturnes per a confirmar la seva presència. En aquestes sessions nocturnes és molt útil la reproducció del seu "cant" prèviament gravat, ja que el seu caràcter territorial fa que normalment contestin al reclam. També hi ha un altra forma de fer-ho: la recerca i localització de les seves egagròpiles. Aquests ocells eliminen diàriament per regurgitació una espècie de pilotes formades pel pel, ossos, quitina i altres parts no digeribles de les seves preses. Cada espècie de rapinyaire fa una egagròpila amb una mida, forma i color determinat, el que facilita la identificació de les espècies presents a una zona.


Els darrers mesos només havíem localitzat egagròpiles d'olibassa (Tyto alba) a l'interior d'un forat d'un vell garrover protegit de la pluja. Allà trobarem una bona quantitat d'aquestes regurgitacions, però que per el seu estat de conservació era evident que feia ja alguns anys que havien estat dipositades. 
Durant les escoltes nocturnes només hem confirmat la presència del mussol (Otus scops) (del qual podeu sentir el seu reclam pitjant aquí), i malgrat l'existència d'hàbitat favorable per a olibassa i mussol banyut (Asio otus) aquestes dues espècies no han estat localitzades. La absència d'olibassa a can Toni d'en Jaume Negre és una mala noticia ja que és un gran especialista en el control de rosegadors i per tant un bon aliat a les finques rústiques. 
Mussol banyut abans de seu alliberament, una vegada anellat,
per membres de l'Equip de Natura del GEN

En els pròxims mesos tractarem d'afavorir la colonització de la finca per aquestes dues espècies. Ho farem fabricant i instal·lant caixes nius especifiques per olibasses i basses de nidals per a mussol banyut. Aquestes basses de nidals ja varen ser instal·lats en el passat per membres de l'Equip de Natura del GEN a Formentera amb resultats positius.

Cap comentari:

Publica un comentari