diumenge, 15 de desembre del 2013

Can Toni ja té figueral

Bé, encara farà falta esperar un parell d’anys per poder afirmar que Can Toni d’en Jaume Negre té un figueral. Tal vegada hauríem de dir que tenim figueral però no tenim figues. El que si podem afirmar és que amb la recerca i plantació de les 20 varietats de figuera eivissenca que hem pogut constatar sobre el terreny a Eivissa i Formentera (una varietat, la cameta, només l’hem sabuda trobar a Formentera), disposarem d’un banc de figueres autòctones a la finca i haurem complert un dels reptes que ens havíem marcat dins el projecte de recuperació.  
Algunes de les varietats de figues

L’hivern passat plantarem dos branques de cadascuna de les varietats següents: cameta, morada o morisca, blanca, coll de dama blanca, oriola, julia, rojal, albocor, martinenca i verdal (aquesta última fa fallar). I el passat divendres, amb la col·laboració dels alumnes d’un curset organitzat per la Fundació Deixalles, es plantaren les restants: llural, pic de murena o serrona, blanca coa, porral o sana, poletana, blanca poma, coll de dama negra, alcudía, hivernesca, bordisol, i novament la verdal. 
Alumnes i els monitors de Deixalles el passat divendres

Volem agrair la col·laboració a totes les persones que han participat en la recerca i aportació de branques de figuera, de forma molt especial a Vicent Palermet que ens ha set de gran ajuda.També a la finca d'experimentació agraria Can Marines (finca pública del Consell d'Eivissa).

2 comentaris:

  1. Gran iniciativa però us falta sa lloral!

    Per cert, seria possible visitar aquest banc de figueres, algun dia? (Us escric des de Formentera).

    Gràcies!

    ResponElimina